wyszukiwanie zaawansowane
1 » Jak zaparzyć Yerba Mate?2

Ankieta

Ulubiony gatunek Yerba Mate?

  • Paragwajska Elaborada (patyczki, pył, dym!)
  • Argentyńska Despalada (bez patyczków, spore listki)
  • Urugwajski pył mocy!
  • Brazylijskie Chimarrao (świeżo zmielona yerba)
  • Odpylone nowoczesne (mięsiste listki, brak pyłu i dymu)
  • Wszelkie smakowe (owoce, zioła)

Jak zaparzyć Yerba Mate?

Data dodania: 05-12-2017


Jak zaparzyć YERBA MATE?

 

1. Wsypujemy do naczynia susz (ok. 3/4 naczynia, ale można zacząć od 3 łyżek i zwiększać ilość w zależności od potrzeby i smaku)

2. Zalewamy susz wodą o temperaturze max 80 stopni. Najlepiej, aby woda miała 65-75 stopni. Mate z ziołami/owocami zalewać górną granicą tego przedziału.

3. Po chwili wsuwamy bombillę

4. Możemy pić od razu i zalewać yerbę ponownie lub odczekać chwilę, by napar był intensywniejszy

5. Susz można zalewać dopóki będzie miał on smak. Przeważnie jest to ok. 6-10 zalań (w zależności od ilości suszu wsypanego do naczynia –> mniejsza ilość = szybsze wypłukanie/mniej smaku przy kolejnych zalaniach).

Inne metody niż powyższa, tradycyjna: zaparzenie i odcedzenie mate w czajniczku z sitkiem, lub w French Pressie. Zaparzenie w kubku i przecedzenie przez sitko. Sposobów jest wiele, choć wiele osób z pewnością przyzna, że yerba mate najlepiej smakuje w tykwie, albo innym naczyniu tradycyjnym, z bombillą :) 

 


Przejdź do strony głównej

Aktualności

  • terere

Kontakt

  • Yerbini - Sklep z yerbą i herbą

    Lelewela 33
    Centrum Bumar
    87-100 Toruń
    NIP: 9562327194

  • E-mail:sklep@yerbini.pl
  • Telefon530-521-727
  • Godziny działania sklepu
    Pon-Pt. 10-18
    Sob. 9-14

Producenci

  • Amanda
  • Campesino
  • Colon
  • Indega
  • Kurupi
  • Pajarito
  • Pipore
  • Playadito
  • Rosamonte
  • Selecta
  • Taragui