wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Herbata3

Kategorie

Ziołowa Skrzynka Yerbini

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 

Herbata

Camellia Sinensis

Ta urokliwa roślinka rośnie w  południowych Chinach, indyjskim Assamie, na Sri Lance i w wielu innych miejscach, gdzie sadzonki dotarły wraz z różnymi opowieściami i tradycjami. Jej najcenniejszym elementem są pączki i pierwsze listki. Do przygotowania wysokiej jakości herbat używa się najczęściej właśnie pierwszego, czasem drugiego, listka i pączków. W zależności od ich obróbki lub tego, których listków używamy, powstało sześć rodzajów herbat: 
czarna, zielona, pu-erh (czerwona), oolong (turkusowa/niebieska), biała oraz żółta.


Każdą cechuje niepowtarzalny smak, aromat, kolor. Pozwól sobie na spokojną eksplorację.

Pierwszy opis herbaty znalazł się w dziele Księga Herbaty autorstwa LU YU– 茶經 (Chajing). Napisana została w 780r.n.e. i tam właśnie po raz pierwszy użyto chińskiego słowa herbata, oznaczającego młody listek, czyli najbardziej cenny surowiec: 
 (cha/te)

W łacinie natomiast zaistniało słówko Theaktóre zostało użyte do opisu gatunku botanicznego rośliny, przez Linneusza. Późniejszy człon – Camellia – został dodany (w 1887r.), jako określenie rodzajowe rośliny drzewiastej, do której herbata została zaliczona. Kameliowce/herbatowce to niewielkie dwuliścienne drzewka, które rosną na terenach gorących, wilgotnych – tropikalnych i subtropikalnych.


Więcej informacji o Camelli: KLIK


 
Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Producenci

  • Amanda
  • Campesino
  • Colon
  • Indega
  • Pajarito
  • Pipore
  • Rosamonte
  • Selecta
  • Taragui