Holly Family: Ilex Guayusa (Ostrokrzew Gujański)

Yerba Mate, czyli ostrokrzew paragwajski jest jednym z trzech Świętych Drzew Kofeinowych. Trzech ostrokrzewów o pobudzającym, odżywiającym i budzącym świadomość działaniu. Święte są nie tylko dlatego, że działają tak silnie na energię, ale też dlatego, że były i są związane z tradycją, ceremonią i kulturą ludów – na ziemiach, gdzie owe ostrokrzewy rosły.

A ponadto – kiedy widzicie w łacińskiej nazwie słowo ILEX to oznacza, że gatunek ten należy do rodziny świętych drzew/krzewów, występujących w różnych miejscach na świecie (głównie tropikalny klimat, ale też w Japonii w mniejszej postaci). Zatem „holly trees” lub „holly family” –

Aquifoliaceae

Do nich należy Yerba Mate, a także Guayusa…

Pragnę więc zaprezentować drugi co do popularności ostrokrzew, nazywany często siostrą Yerba Mate, choć według mnie trudno te dwie rośliny porównywać. Nie wartościuję ich, nie hierarchizuję – stoją obok siebie w chwale! A zatem…

 

guayusa_32029707210_o
link

 

 

OSTROKRZEW GUJAŃSKI

ILEX GUAYUSA

 

 

Znalezione obrazy dla zapytania ekwador mapa

 

Występowanie: głównie Ekwador | górna Amazonia (200-2000 m n.p.m., południowa Kolumbia, Peru)

Roślina rosnąca w lasach tropikalnych, ale rzadko w stanie dzikim. Najważniejsze miejsce upraw to ekwadorskie prowincje NAPO i PASTAZA

Inne nazwy: wayusa | watchman’s plant |

Wiecznie zielone drzewo, jak wszystkie ostrokrzewy :)

 

 

 

 

Podobny obraz
magazyn-zdrowia.pl

 

Właściwości Guayusy

 

Słynna się stała z powodu zawartości kofeiny (może tu trzeba by mówić zgodnie z modą „guainy”?:)), która jest jednak równoważona wysoką zawartością l-teaniny. Ten drugi związek występuje też obficie w herbacie i odpowiada za całą wspaniałą i pełną harmonii kulturę ceremonii herbacianych. L-teanina odpowiada za spokój, ukojenie umysłu, oddziałuje na fale mózgowe Alfa (często zakłócane stresem i nadmiarem bodźców). Więcej o tym aminokwasie przeczytacie TU. L-teanina wraz z kofeiną nadają Guayusie niebywałe działanie – harmonizujące nadmierne kofeinowe pobudzenie.

Alkaloid, jakim jest kofeina ma oczywiście działanie pobudzające, ale także moczopędne i stymulujące układ nerwowy. Obok kofeiny, w Guayusie występuje znana z kakao teobromina (również alkaloid ksantynowy), w mniejszych ilościach teofilina (pogłębia oddech rozkurczając oskrzela). Guayusa jest też pełna kwasów i witamin, nadających jej właściwości wzmacniające, odżywiające organizm i oczyszczające go: kwas chlorogenowy, tizomasłowy, nikotynowy, askorbinowy, galusowy, ryboflawinę, cholinę, pirydoksynę, triterpeny, guanidynę. Zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), jest wyższa niż w zielonej herbacie. Czyni to z Guayusy bardzo dobrą roślinę w kontekście odmładzania organizmu, wiązania wolnych rodników (biorą się z zanieczyszczeń powietrza, złej diety, stresu i prowadzą do wielu chorób cywilizacyjnych). Antyoksydanty wpływają na cerę, włosy paznokcie – szczególnie przy dłuższym stosowaniu, połączonym z odpowiednią, naturalną „dietą” (czyli ogólnie zdrowym się prowadzeniem). Guayusa ma dużą zawartość witamin C i D, a także minerałów: wapnia, potasu, magnezu, cynku i chromu.

Zdrowy napar z liści Guayusy pobudza, rozjaśnia umysł, wpływa na koncentrację i rozluźnienie. Pozwala oddać się sprawom najbardziej sercom ważnym! Pozwala poznać „pobudzenie” od nieco innej strony – pobudzenie pełne flow, przyjemności, wyzwolenia z ram i schematów, bez lęku i niepokoju. Kofeina w Guayusie nie spowoduje drżenia rąk czy stanów lękowych, ponieważ jest skutecznie równoważona przez l-teaninę. Guayusa to dobra alternatywa dla osób nerwowych, ale potrzebujących wzmocnienia energii w ciągu dnia.

Warto jednak pamiętać, że oprócz wymienionych właściwości, Guayusa ma też ich trochę więcej – nie bez przyczyny bowiem rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej używają jej z wielkim namaszczeniem i celebracją. Ale zanim powiem o tych szerszych właściwościach… czyli „co się dzieje, kiedy uspokajamy umysł i dajemy mu równocześnie energię” – przyjrzyjmy się nieco historii Ilex Guayusy!

 

 

Podobny obraz
El Comercio

Historia Guayusy

 

Ziemie, w których wzrasta ostrokrzew gujański, zamieszkują między innymi Indianie z plemienia Kichawa i Jivaro. Rdzenni mieszkańcy Ekwadoru, Peru, Kolumbii, stosują napar z Guayusy od wieków i traktują go z ogromnym szacunkiem.

Kichawa (Keczua) mają w zwyczaju gotowanie naparu rano i popijając go opowiadają sobie sny z ubiegłej nocy. Guayusa ma bowiem takie sekretne właściwości, że wywołuje świadome sny, umożliwiające nawet przewidywanie przyszłości (np. czy następne polowanie zakończy się sukcesem). Poza tym wykorzystują Guayusę właśnie w celu uzyskania koncentracji i sprawności fizycznej podczas polowań. Indianie pili Guayusę także, aby poprawić libido i trawienie, wzmocnić cały organizm.

Zaznacza się też tu wartość społeczna wspólnego picia naparu. Spożywa się Guayusę w trakcie świąt i festiwali. Plemiona Keczua są bardzo zróżnicowane i warto pamiętać, że występują na dużym obszarze, zatem te tradycje dotyczą plemion bliżej Ekwadoru.

Kolejne rdzenne plemię, o jakim należy wspomnieć, to Indianie Jivaro (pogranicze Ekwadoru i Peru). To właśnie ci „łowcy głów”, którzy potrafią spreparować ludzkie czaszki do małych rozmiarów, skondensować ich moc i wykorzystywać do celów szamańsko-magicznych.

Znalezione obrazy dla zapytania Tsantsa
Tsantsa. Niektóre są bardziej przerażające :)

 

Tradycyjna forma spożywania Guayusy ma miejsce o godzinie 4:00. Nazywana jest Ceremonią Przedświtu. Ma to na celu uzyskanie energii i mocy do pracy oraz dzielenia się ze społecznością – w pewien sposób w formie kręgu, wymienić się marzeniami sennymi, nadziejami i obawami, aby następnie odważnie i z gotowością stawić czoło nadchodzącemu dniu. Rytuał prowadzony jest oczywiście przez Szamana („yachaks” / „rukus”), doświadczonego przywódcę plemienia, by móc udzielać wskazówek młodszym członkom plemienia.  Cała rodzina, plemię, wstaje przed świtem i gotuje wywar z Guayusy. Ceremonia odbywa się w języku keczua, języku przodków. Ma to na celu – wraz z łączeniem się z tą pradawną rośliną – uzyskanie kontaktu z rodem, wsparcie i przybliżenie się do świata ducha. Dzięki Guayusie każdy dzień naznaczony jest poczuciem siły wspólnoty, wsparcia natury i bliskich, bezpiecznego balansowania na granicy jawy i snu. Gdyż te światy w rdzennych społecznościach nie są tak odległe…

Wedle ceremonii Guayusa ma także przygotować ciało na powitanie dnia w czystości – zewnętrznej i zewnętrznej. Podobno niektóre wersje ceremonii zawierają też wywoływanie wymiotów, aby wypłukać z organizmu nadmiar napoju czy kofeiny. Prawdopodobnie w połączeniu z innymi amazońskimi roślinami, oczyszczanie organizmu i ducha przy pomocy Guayusy może być dość łagodne.

Szaman podczas Ceremonii Przedświtu gra także na tradycyjnym bambusowym flecie („kena”) i dwustronnym bębnie ze skóry oraz śpiewa pieśni. Yachaks oraz najstarsi z rodu, pomagają zinterpretować sny, opowiadają mity oraz dzielą się technikami polowania i tym, jak żyć w zgodzie z Lasem Deszczowym. Po pierwszym zalaniu guayusy (gdyż tak jak yerba mate, występuje tu kilkukrotna ekstrakcja) dzieci są odsyłane do kąpieli w rzece. Ceremonia daje kulturze wzmocnienie oraz piękne doświadczenie bycia razem i smakowania odżywczego wywaru, siedząc wokół wspólnego ognia zanim wstanie słońce.

 

Wywar Guayusy jest także nadal stosowany do świętych ceremonii, w tym ceremonii „Świętego Pnącza” – Ayahuasca, w celu wzmocnienia wizji, przedłużenia działania i zachowania koncentracji. Guayusa jest inhibitorem MAO, czyli wpływa na układ nerwowy niwelując lęk, stres, depresję, uspokajając umysł. To silne działanie sprawia, że rośliny będące inhibitorem MAO skutecznie można używać w trakcie podróży z roślinami mocy, roślinami świętymi, kiedy chcemy uzyskać głęboki wgląd i przekroczyć schemat swojego umysłu. Guayusa pozwala zrelaksować się w podróży, otworzyć swobodnie trzecie oko, by z ekscytacją podróżnika, ale i wewnętrznym spokojem, spojrzeć w dal.

 

Guayusa

 

1500-letni pęczek liści guayusy został znaleziony przez Richarda Evansa-Schultesa, etnobotanika z Uniwersytetu Harvard; były one pochowane w grobowcu szamana i uzdrowiciela w boliwijskich Andach, daleko poza naturalnym zasięgiem tego drzewa. I jest to najwcześniejsze archeologiczne świadectwo odkrycia stosowania tego drzewa.

W czasach kolonialnych, czyli od XVII wieku, zaczęto słyszeć o Guayusie szerzej. Ojciec Juan Lorenzo Lucero w 1683 pisał o zastosowaniu tej rośliny przez Indian Jivaro, a Jezuici zaczęli uprawiać Guayusę w celach sprzedaży (podobnie, jak zrobili z yerba mate). Niestety o dokładniejszej historii Guayusy w tych czasach nie wiem jeszcze zbyt wiele, ale z pewnością ukaże się i na ten temat artykuł. Tymczasem wspomnijmy jeszcze o zastosowaniu Guayusy przez współczesnych szamanów.

Guayusa zaczęła zdobywać popularność, jako napar stosowany w celach ceremonialnych – i tutaj właśnie kłaniają się wszelkie leśne retreaty, ceremonie, na które tłumie zjeżdżają podróżnicy i poszukiwacze z całego świata do Ameryki Południowej. Z drugiej zaś strony, lokalni przedsiębiorcy zaczęli sprzedawać organiczne liście Guayusy, aby zachować tradycję tej rośliny, jak i w pewien sposób ograniczyć masową produkcję. Dzięki temu Guayusa jest produktem wysokiej jakości i bardzo wartościowym. Uprawia się ją głównie w dwóch prowincjach Ekwadoru, z poszanowaniem tradycji i tamtejszych ludów. Można rzec, że mieszkańcy lasów deszczowych mogą naprawdę dobrze żyć z uprawy kakao, guayusy i wielu innych roślin, które następnie są sprzedawane dalej. Za granicę, jako napary bardzo zdrowe, często zdrowsze niż herbata i oczywiście kawa. Tak się często zresztą „reklamuje” Guayusę, jako zdrowszy zamiennik innych kofeinowych napojów (nawet yerby), albo bogatszą o polifenole roślinę, niż herbata. Pamiętajmy jednak proszę o jej faktycznym rodowodzie, co sprawdzony sprzedawca Guayusy MUSI zaznaczyć. Wybierajmy źródła szanujące lokalną społeczność i ich kulturę, przekazujące energię rośliny, a nie same liście.

 

Podobny obraz
kobieco.pl

Świadomość Guayusy

 

W związku z opisaną historią Guayusy, mamy już większą świadomość tego, czym jest ta roślina. Jeszcze raz spójrzmy na jej właściwości:

  • poprawia metabolizm
  • relaksuje, rozluźnia mięśnie gładkie jelit
  • balansuje poziom cukru
  • podnosi poziom energii – fizycznej i psychicznej
  • otwiera duchowo
  • zwiększa mentalną klarowność i uważność
  • uspokaja, rozluźnia ciało, otwiera na przyjemność
  • zbalansowany poziom energii
  • łagodna dla żołądka, wątroby i systemu nerwowego,
  • ma 50% więcej antyoksydantów niż zielona herbata
  • zawiera polifenole, flawonoidy i saponiny (czyli zwiększa też działanie innych ziół – warto poeksperymentować :) uważnie~!)
  • polepsza odporność, zdrowie serca, oczyszcza płuca
  • obniża poziom złego cholesterolu, wiąże wolne rodniki, pomaga utrzymać zdrowie kości
  • chroni umysł zarówno fizycznie, jak i bardziej duchowo – przed przebodźcowaniem i zamknięciem w schematach (np. co powinienem, a na co mam ochotę, co czuję; co chce społeczeństwo, a co chce moje serce)
  • jest bardzo dobra dla osób aktywnych fizycznie!
  • a minerały i witaminy obecne w Guayusie zapewnią odpowiednią ich dawkę w ciągu dnia, szczególnie z zachowaniem zbilansowanej, naturalnej diety
  • uwalnia od negatywnych symptomów menopauzy
  • zmniejsza ból kości
  • *prawdopodobnie zwiększa też spokój i siłę kobiet w ciąży* – wedle źródeł z Ekwadoru (na Zachodzie się nie poleca ciężarnym nic z kofeiną, lecz praktyka i tak sprawia, że kobiety czasem sięgają po coś delikatnego – Guayusa wedle wielu medycyn jest dobrą drogą, znacznie lepszą niż kawa, a nawet yerba mate)
  • zwiększa świadomość
  • pozwala uzyskać świadome sny, a nawet przewidujące przyszłość
  • osoby rozwinięte duchowo i wrażliwe na energie, mogą zwiększyć swoje dary obcując z Guayusą – warto to wiedzieć i nie stosować jej pochopnie
  • niektórzy nie odczuwają po Guayusie pobudzenia. Wiedzcie zatem, że nie o to typowo w Guayusie chodzi, a inne związki czynne w niej zawarte równoważą działanie kofeiny
  • jeśli nie odczuwasz działania kofeiny, to znaczy, że Twój organizm potrzebował więcej tego wewnętrznego rozbudzenia i wiele jeszcze jest w Twoim umyśle barier do przekroczenia. Otwórz się na czystą świadomość, daj Guayusie czas i celebruj kontakt z tą rośliną

 

 

___________________________________________

 

 

STREFA ALCHEMIKA

 

 

 

 

 

 

Guayusa jest przeze mnie stosowana z namaszczeniem. Uwielbiam dokonywać wglądów medytacyjnych i pisarskich przy pomocy wywaru lub naparu z niej. Nie używam jej pochopnie. Bardzo polecam połączenie Guayusy z surowym Kakao – saponiny wzmacniają działanie tych substancji. Połączenie Guayusy z Yerba Mate jest bardzo niezwykłym doświadczeniem, lecz uważaj, czy nie będzie zbyt intensywne. Guayusa sprawdza się wspaniale przy obcowaniu z naturą oraz przed podróżą w odmienne stany świadomości. Ochroni Twój umysł i Ciebie przed ewentualnymi negatywnymi reakcjami organizmu oraz reakcjami – przede wszystkim – emocjonalnymi. No i własnie – Guayusa wspaniale uspokaja. Roztapia emocje, pozwala – tym bardziej wyczulonym – dokonać głębokich wglądów w siebie.

Bardzo polecam zmielić ziele prawie na pył – taki napar jest intensywny i nie trzeba używać wielu liści, aby dobrze zadziałał, łatwiej go też dawkować.

Z bardziej zielarskich połączeń, Guayusę łączyłam dotychczas (oprócz kakao i yerba mate) w bardzo minimalistycznych przepisach.

HERMETIC CHOICE

  • Liście Guayusy pokruszone
  • Ziele Skrzypu

Można zrobić wywar – gotujemy ok 10 min i trzymamy pod przykryciem ok. 15. Pijemy ciepłe.

 

 

Eter 

  • Guayusa
  • Pączki jabłoni

Parzymy białym wrzątkiem ok. 10 min.

 

 

Znalezione obrazy dla zapytania guayusa kichwa

 

Ciekawe linki: http://vol11.cases.som.yale.edu/runa-tea/background/kichwa-guayusa | https://www.iexplore.com/experiences/cultural-experiences/2011/01/the-achuar-dream-people-of-the-amazon | https://www.researchgate.net/publication/295085067_Amazonian_Guayusa_Ilex_guayusa_Loes_A_Historical_and_Ethnobotanical_Overview |https://www.elcomercio.com/tendencias/ritual-guayusa-amazonia-marca-empresa.html | 

obraz główny: https://munchies.vice.com/fr/article/gvkgv9/dans-les-effluves-du-super-the-damazonie-qui-decode-mieux-les-reves-que-votre-psy

Dodaj komentarz

Holly Family: Ilex Guayusa (Ostrokrzew Gujański)
Close Menu