Gotu Kola – Wąkrota Azjatycka

 

Drobniutka roślinka, delikatna w smaku, a jej struktura niczym woda przemywająca całe ciało z nadmiaru emocji, przyzwyczajeń i destruktywnych schematów. Stosowana nie tylko w celach leczniczych, medytacyjnych czy rozluźniających, ale także w kosmetyce, gdzie ma zaskakująco szerokie zastosowanie.  

To urokliwe żabie ziele sprzyja zachowaniu wewnętrznej symetrii

 

Znalezione obrazy dla zapytania gotu kola
Frozen Seed Capsules
Zbuduj w sobie rdzeń spokoju  

 

Ma wiele nazw i przydomków. Jak przystało na roślinę wszechstronnie używaną w ludowych i tradycyjnych medycynach Indii, Chin, Japonii, Indonezji, Południowej Afryki i Południowego Pacyfiku. Nazywana jest czasem Brahmi, oczywiście ze względu na swój niebywały wpływ na sprawność umysłową, jednak by nie mnożyć w świecie zachodnim językowych kłopotów, ja posłużę się innymi określeniami na Gotu Kolę.

W sanskrycie jedną z bardziej znanych nazw jest MANDUKAPARNI, co oznacza… liście w kształcie żaby czy też żabie liścieRzeczywiście takowe roślinka posiada, rośnie poza tym blisko wody, a nawet na bagnistych terenach. Podobnie nazwa manduka przywołuje to co rośnie w wilgotnych miejscachHiszpanie znaleźli nieco inne określenie na owe listki, zgodnie ze swym narodowym szałem, a mianowicie SOMBRERITO, listki w kształcie kapelusza. To nie wszystko, płyńmy dalej przez te bagienka językowe: jednym z istotnych hinduskich określeń jest SARASVATI (saras -potok), a to między innymi imię bogini mądrości, kreatywności, wiedzy i wody zarazem. W poetyckim sanskrycie imię znaczy Ta, do której należą jeziora i stawy. 

Znalezione obrazy dla zapytania saraswati bogini
A. Sułkowski

Wiedza jest niczym woda, musi nieustannie płynąć, być w ruchu, przekraczać własne granice, bo inaczej zabrudzi się, wyschnie, albo będzie jej zbyt wiele. Piękna lekcja wysuwa się z tego skojarzenia, co też sama roślinka potwierdza – tworzy w człowieku otwartość i gotowość mentalną na mądrość, która wypływa z wewnętrznej stabilności, bezpośredniego poznania poprzez intuicyjną świadomość.

Istnieje też pewna legenda, bez rzetelnych źródeł, wedle której GOTU KOLA oznacza tygrysią trawęPoraniony w bitwie bengalski tygrys instynktownie zaczął tarzać się w liściach wąkroty i powtarzał to aż do całkowitego wyleczenia! Ano, gotu kola jest remedium na wszelkie rany, blizny i skórne problemy.

Ważniejszą kolebką gotu koli jest jednak Sri Lanca, skąd pochodzi właściwa nazwa GOTU KOLA – liście w kształcie kielichaczy też kielichowe liście, w języku syngaleskim bowiem gotu=liść, kola=kielichowy kształt. Miejscowi zaobserwowali, że długowieczne słonie, które przy okazji mają doskonałą pamięć, jedzą tę rosnącą przy wodzie roślinę. Zaczęto zatem iść za ich przykładem i odkrywać kolejne lecznicze wartości gotu koli.

Liście gotu koli spożywa się w Azji, jako sałatkę z szalotką, chili, sokiem z limonki i płatkami kokosowymi… W Chinach zwano gotu kolę:  ji xue cao, a pierwszy legendarny zielarz, odkrywca herbaty i przy okazji cesarz, Shennong w swoich księgach ziołowych określał ją mianem… FONTANNY ŻYCIA.

 

Wyobraźmy sobie potężnego słonia brodzącego ze spokojem w wodzie, podjadającego roślinkę o żabich liściach i oblewającego się z namaszczeniem wodą z trąby… Oaza spokoju i wewnętrznego rozluźnienia. Zaintrygowani?

 

Podobny obraz
Łukasz Kędzierski

 

CENTALLA ASIATICA
WĄKROTA AZJATYCKA

 

Gotu Kola jest pełzającym, wieloletnim zielem rosnącym w tropikalnym i wilgotnym klimacie południowo-wschodniej Azji. Ma małe, okrągłe, jasnozielone listki, białe lub różowe kwiatki przybrane w baldaszki i owalne owoce. Oprócz Azji można ją spotkać w  wielu miejscach, np. Ameryce Południowej/Środkowej/Północnej, USA, Afryce i na Madagaskarze, gdzie uchodzi za najbogatszy w związki czynne surowiec. Generalnie  gotu kola zgrabnie przystosowuje się do środowiska, zmieniając nieco wygląd i wartości odżywcze, innymi słowy: tworzy swe własne szczepy i odmiany.

Pochodzi z rodziny baldaszkowatych i selerowatych apiaceae, czyli aromatycznych roślin kwitnących, ostatnio jednak zaczęto wydzielać gatunki Centella, jako odrębne z uwagi na ich specyfikę – i nic dziwnego! W każdym razie nazwa centum to sto i odnosi się do obfitości zielarskiej wąkroty azjatyckiej. Tysiące listków wygląda znad sadzawki wodnej!

Podobny obraz
Red Moon Herbs

 

Wydawać by się mogło, że takie bagniste pochodzenie wąkroty wpływa na jej smak. Tak nie jest. Gotu Kola rośnie w specyficzny sposób, nie tyle na bagnach, co przy płytkich zbiornikach wodnych, często obfitych w inne rośliny i trawy. Aromat Mandukiparni jest delikatny i odżywczy. Przywodzi na myśl sproszkowaną herbatę matcha, albo nadmorską bryzę. Nie da skojarzyć się jej z mułem rzecznym – raczej z falą poruszoną przez lekki wiaterek na tafli wody.

 

I już w tym wstępnym rozpoznaniu można przeczuć, jaka będzie dalsza opowieść o Gotu Koli, noszącej nazwy Sarasvati, pani wód i jezior, przysmaku słoni – owa efemeryczna istota obecna w zapachu i smaku rośliny to unikatowy spokój klarownego umysłu.

jedna roślina
w różnych wodach rosnąca 

Wiele zmian spotyka rośliny, które odbywają wędrówkę po różnych terenach świata i nawet jednego kraju. W Indiach istnieje pięć odmian Gotu Koli, z nieco innymi związkami czynnymi. Podobnie rzecz się ma we wszystkich odmianach sadzonek na całym świecie! Wpływa na Gotu Kolę specyfika klimatu, a może nawet jej wewnętrzna inteligencja, że staje się taka, jakiej jej w danym miejscu najbardziej potrzeba. Te przepływy wewnątrz samego zioła przenoszą się także na osobę spożywającą Gotu Kolę, bowiem właśnie płynność wewnętrzną usprawnia. Lecz nie wyprzedzajmy faktów!

Najważniejszymi związkami obecnymi w wąkrocie azjatyckiej są saponiny triterpenowe, których ilość jest przeogromna, wąkrota nie ma tego wszystkiego naraz, bowiem w zależności od kraju pochodzenia, inne triterpeny są na pierwszym planie. Wyróżnia się wśród nich: azjatykozyd, madekasozyd, centellozyd, bramozyd, braminozyd, tankunizyd, scefoleozyd oraz kwas azjatykowy, kwas bramikowy, kwas tankunikowy, kwas madekasowy i kwas centelikowy. 

Znalezione obrazy dla zapytania saponiny triterpenowe
Biotechnologia

 

Każda odmiana wąkroty posiada równocześnie witaminy A, C, K, E oraz magnez, monoterpeny, seskwiterpeny, flawonoidy i cukry. Triterpeny w połączeniu z tymi substancjami, wpływają na niezwykle odżywiające ciało, umysł i skórę właściwości.

Mandukaparni to zioło, które wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew i jest uznawane za zioło odmładzające oraz za podstawowy lek na wzmocnienie komórek nerwowych i mózgowych, a także wszelkie problemy skórne. Oddziałuje na wszystkie tkanki, poza rozrodczą, głównie zaś na krew, szpik kostny i nerwy oraz udrożnienie układu limfatycznego.

 

Wszechstronny kosmetyk

 

Saponiny triterpenowe stymulują produkcję kolagenu w kościach, stawach i tkankach łącznych. Poprawiają elastyczność i napięcie naczyń krwionośnych. Usprawniają krążenie mózgowe, dzięki czemu poprawia się koncentracja i pamięć. Pobudzają również  do regeneracji  uszkodzone połączenia nerwowe.(m)

Niebywały wpływ na zdrową skórę, włosy i ogólnie kwestie kosmetyczne, gotu kola ma przede wszystkim w postaci produktów do stosowania zewnętrznego – kremy, ekstrakty, okłady, oleje itd. Większość kosmetyczno-estetycznych, ale też chorobowych problemów można rozwiązać dzięki tej niepozornej roślince.

Gotu Kola stosowana zewnętrznie likwiduje podrażnienia, zaczerwienienia, zwiększa ilość kwasu hialuronowego, wyciągi pomagają pozbyć się blizn, zmarszczek; czyni skórę jędrną i gładką, nawilża, uelastycznia, wspomaga regenerację. Pomocna przy egzemie, łuszczycy, trądu, syfilisie. Przyspiesza gojenie się ran. Jest też używana przez osoby pracujące przy detergentach (laboratoria etc.).

 

Znalezione obrazy dla zapytania gotu kola skóra

Naturalnie Zdrowy

łagodzące stres i nerwy
właściwości „Fontanny Życia”

 

Gotu Kola zwiększa czynnik wzrostu neuronów zwanych  BDNF (ang. Brain-derived neurotrophic factor), odpowiadających za ochronę i wzrost komórek nerwowych. A ponieważ świetnie wpływa na układ krążenia – obwodowego i mózgowego pomaga skuteczniej dostarczać komórkom tlen i składniki odżywcze. Pozwala to wzmocnić organizm, uczynić go sprawniejszym, jak i poprawić samopoczucie. Z tym wiąże się też antydepresyjna funkcja naszego żabiego ziela

Działa na ośrodkowy układ nerwowy: uspokaja nerwy, łagodzi emocje, zmniejsza odczuwanie bólu, drgawki oraz podatność na stres i lęki. „Badania porównujące działanie wodnego wyciągu z Centella asiatica i diazepamu na myszy dowiodły, że wodny wyciąg redukuje aktywność spontaniczną w takim samym stopniu jak diazepam.” Dodatkowo dowiedziono, że ekstrakty alkoholowe bardziej wpływają na relaksujące i usypiające efekty, zaś wyciągi wodne na wzmacniające funkcje poznawcze i pracy umysłu.

W Indiach i Indonezji popularne jest używanie Gotu Koli w przypadku zapaleń układu pokarmowego lub moczowego, w zapaleniach wątroby, żołądka. A to dlatego, że wąkrota ma także wysokie działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne! Wybadano wpływ na bakterie Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, i Propionibacterium vulgaris oraz na grzyby Aspergillus niger, Aspergillus flavus i Candida albicans oraz bakterie gram-dodatnie. To bardzo cenna informacja, która z kolei łączy się z częstym stosowaniem wąkroty przy oczyszczaniu organizmu, detoksie i w terapiach odwykowych. Nie tylko czyści bowiem mózg, ale też jelita, które są przecież „drugim mózgiem” i to często od nich zaczynają się poważniejsze dolegliwości także na tle nerwowym, emocjonalnym czy umysłowym!

 

U W A G A

~~~> !!! Dlatego przy długim stosowaniu gotu koli mogą wystąpić nudności, senność, bóle głowy itd. – spowodowane jest to ruszeniem detoksu i możliwością na pozbycie się grzybów, bakterii, toksyn z organizmu. Wiadomo też, że wąkrota wykazuje selektywne działanie toksyczne na niektóre nowotwory (tutaj więcej informacji o badaniach).

 

 

Podobny obraz
„On the Heights” by Nicholas Roerich

 

joginów sposób na równowagę

 

W ayurvedzie uważa się, że wąkrota równoważy wszystkie trzy dosze, lecz jest szczególnie polecana przy zaburzeniach typu pitta. Czyli przy nadmiernym przyspieszeniu, rozognieniu, przebodźcowaniu, nadmiernej pracy umysłu. Lekarze ayurvedyjscy, porównując bakopę (brahmi) i gotu kolę (wąkrotę), pomimo ich wielu wspólnych właściwości, informują, że brahmi z kolei lepiej współgra z osobami vata. Są to niuanse, ale dość istotne, kiedy myślimy o konkretnej kuracji lub mamy wyraźną dolegliwość, wskazującą na nierównowagę którejś z tych dosz.

Według ayurvedyjskiej klasyfikacji energetyka Gotu Koli jest wychładzająca i słodka. To świetna roślina do stosowania latem lub właśnie będąc pitta dosza :)

Gotu Kola rośnie w Himalajach, będąc powszechnym pokarmem dla joginów uprawiających tam ascezę i medytacje. Według ayurvedy jest jednym z najbardziej sattwicznych ziół, czyli takich które oczyszczają świadomość, czynią umysł jasnym i przejrzystym. Ponadto pobudza czakrę korony i pomaga zrównoważyć lewą i prawą półkulę mózgu. Sprzyja to lepszemu kojarzeniu, koncentracji, pamięci, ale przede wszystkim zaś zachowaniu wewnętrznej stabilności.

Równowaga pomiędzy półkulami przynosi niebywałe efekty w rozwoju na jakimkolwiek poziomie – czy mówimy o pracy mentalnej czy duchowej – zharmonizowane półkule czynią człowieka bardziej wrażliwym, empatycznym, a tym samym wyrażającym się jasno, logicznie, choćby mówił o niebieskich migdałach. O tak! Ziele to sprzyja lepszemu wyrażaniu się. Co do joginów jeszcze, warto wspomnieć, że owa harmonizacja sprzyja praktykowaniu neutralnej postawy umysłowej, bycia niejako widzem dla rozgrywającego się spektaklu życia. Sprzyja innymi słowy okiełznaniu gonitwy myśli pomiędzy różnymi stronami umysłu.

Mandukaparni zwiększa inteligencję i stymuluje pracę nadnerczy. Poprzez swoje lekko pobudzające działanie, a w zasadzie rozjaśniające, pozwala połączyć się ze swoim najgłębszym rdzeniem spokoju, który choć z kosmosu pochodzi i fioletowy się zdaje, pozwala silniej i stabilniej stąpać po ziemi.  Warto pamiętać o nadnerczach, szczególnie dziś, kiedy większość osób stymuluje się na rozmaite sposoby – nadmierne dawki kofeiny bardzo osłabiają te narządy.

 

Poprzez redukcję stresu, stworzenie stanu naturalnej klarowności w umyśle, wzmocnienie jego funkcji poznawczych i kognitywnych, lepszy obieg krwi w mózgu, co sprzyja równowadze półkul – Gotu Kola ma wpływ na całokształt zdrowia człowieka. To dlatego jest tak ceniona przez osoby medytujące, joginów, taoistów, mnichów. Nazywana bywa ZIELEM OŚWIECENIA. Ponieważ równowaga mentalna sprzyja uzyskaniu stanu płynnego wchodzenia w interakcje ze światem zewnętrznym (i wewnętrznym, a jakże!), bez utraty swego indywidualnego rdzenia spokoju i sprawczości. 

 

Znalezione obrazy dla zapytania jogin MANDUKAPARNI
Mandukaparni

 

Z poradnika praktyka
czyli Mandukaparni w hołdzie Mądrości i Stabilności

 

Zaczęłam stosować napar ze sproszkowanej samodzielnie Gotu Koli w celu sprawdzenia jej właściwości na pracę umysłową, sprawność umysłu, przede wszystkim zaś możliwość wyciszenia i zadbania o nadnercza oraz jako naturalnego środka przy medytacji. To, co mogę powiedzieć po ponad miesiącu jej stosowania, to powyższe słowa: w hołdzie mądrości i stabilności. Fakt, że nigdy nie wiadomo, jak skończy się ziołowa podróż, gdy w nią ruszamy, jest zawsze tą dozą niepewności i ekscytacji. Bo cóż – piłam Gotu Kolę codziennie rano przy medytacji i faktycznie dodaje mentalnej sprawności, uspokojenia i klarowności – a tu na sam koniec okazuje się, że czuję ten umysł jednak dość przyspieszony i na dodatek nad głową mi świdruje, a wewnątrz buzuje – jakby kosmosu drobinki zagnieździły się w potylicy. Lecz to, zaznaczam, prywatne doznania głębokich wglądów Roślinnych. Nie stosowałam wąkroty w celu terapii, a eksploracji. Polecam zatem ją także przy porannych medytacjach, szczególnie jeśli macie problem z wczesnym wstawaniem.

Do rzeczy praktycznych!

Podobny obraz
manutea

W celu poprawy pamięci, koncentracji lub zastąpienia porannego stymulanta, polecam picie naparu z gotu koli codziennie rano przez ok. miesiąc. Można łączyć z zieloną herbatą, albo innymi ziołami, jakie są nam potrzebne. Ja piłam ze skrzypem – cudowne połączenie, albo z miętą w drugiej połowie miesiąca. Wzmacniałam tym samym działanie wychładzające, bo w końcu mamy lato.

Polecam parzyć Gotu Kolę w formie sproszkowanej, zyskujemy wtedy maksimum związków czynnych.

 

1 płaska łyżeczka na szklaneczkę wody. Parzymy ok. 15 min.

 

Jeśli macie potrzebę rzeczywistą, czyli słabą pamięć, rozkojarzenie, brak energii życiowej – pijcie dwa razy dziennie, rano i w południe lub wieczorem.

 

Taka miesięczna kuracja, połączona z uważnością na samego siebie, na dbanie o ów codzienny rytuał, sprawi, że odbudujecie połączenie z waszym układem nerwowym i emocjonalnym, wspomożecie nadnercza i usprawnicie znacznie połączenia neuronalne. Równowaga prawej i lewej półkuli zaowocuje stanem uspokojenia i zrelaksowania, nawet w niecodziennych sytuacjach stresowych czy lękowych. Z odwagą zatem spojrzycie na świat i własne moce :)

Jeśli chcecie wzmocnić uspokajający efekt wąkroty, zaparzcie proszek z mlekiem lub miodem. Mleko i miód wedle ayurvedy wprowadzają w stan błogiego relaksu. 

 

YERBA MATE + GOTU KOLA

Polecam to połączenie osobom, które mają dużo pomysłów, ciągle jakieś myśli, generalnie mentalistom, ponieważ to połączenie daje świetną koncentrację, a zarazem wewnętrzną symetrię. Pozwala wyciągać to, co istotne do realizacji i nie potopić się w przygodach umysłu. Aho!

 

Keep Calm
And
keep internal symmetry
Podobny obraz
Boris Indrikov Sarasvati Dreams

 

 

____________________________________________________________________

Źródła: Czytelnia Medyczna | Mountain Rose Herbs | Conscious Life Style | Encyclopedia Gotu Kola | Easy Ayurveda | Joga Ziół D. Frawley, V. Lad | Ekologia. Kosmetyka | Biotechnologia Związki Czynne | Gyanulimited |

Dodaj komentarz

Gotu Kola – Wąkrota Azjatycka
Gyanunlimited
Close Menu