Słoneczny i lunarny potencjał ostrokrzewu

Ostrokrzew paragwajski jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Każdą porą roku możemy cieszyć się jego unikatowym smakiem i działaniem. Kiedy słońce przygrzewa całym dniem, a my cieszymy się wypoczynkiem lub twórczą pracą, zazwyczaj popijamy Terere, czyli yerbę na zimno.

Lecz czy tylko taka yerba jest dobra na lato? Oczywiście, że nie. W tej notce poznacie sekrety Yerba Mate, które na pewno przydadzą Wam się latem!

 

Podobny obraz
WEDŁUG AYURVEDY

 

Najstarszy system medyczny świata sklasyfikował Yerba Mate w kilku typowych dla siebie kategoriach. Omówię je pokrótce, aby pokazać Wam solarny aspekt ostrokrzewu paragwajskiego.

  • Smak: ostry
  • Energia: rozgrzewająca
  • Skutek po strawieniu: ostry
  • Dosza: Kapha – (zmniejsza zastój, zatory, pobudza), Wata 0 (normalizuje, neutralizuje lub działa zależnie od sytuacji), Pitta + (pobudza, wzmacnia ogień trawienny, przyspiesza, koncentracja)
  • Działanie: pobudzające i moczopędne

Ostrość oraz rozgrzewający potencjał dotyczy w tym wypadku działania Yerba Mate na wszelkie zatory, zastoje, zarazki, bakterie, zaparcia. Yerba pobudzając, pozwala także ciału oczyścić się z toksyn, poprawić metabolizm (niebywale!), a moczopędność wpływa na usuwanie metali ciężkich. Ma także wpływ na czakrę (ośrodek energetyczny) splotu słonecznego, która odpowiada właśnie za trawienie, przemianę materii, energię do działania.

Smak ostry (choć yerba ma gorzki, nieprawdaż?) dotyczy jej maksymalnego wpływu na ama (substancje blokujące, chorobę etc), ponieważ ostry tak właśnie działa, a skutek, jaki po sobie yerba pozostawia ma właśnie cechę ostrości. O tym przekonują się głównie osoby z wrażliwszym żołądkiem lub bardziej wyczulone na dymne i wędzone aromaty.

Również latem, kiedy generalnie jest cieplej, a słońce daje nam dużo energii solarnej, więc i trawiennej, energii wprost z doszy pitta, to i wtedy większość osób wybiera delikatniejsze yerby. Z dodatkami ziół lub owoców, lub nowsze wersje – liściaste, nie dymione Yerba Mate.  A dlaczego?

 

Legenda Indian Guarani:
księżycowa bogini i słoneczny bóg

 

Teoretycznie roślina, jako byt i potencja hermetycznej wiedzy, którą możemy odtworzyć w sobie, łącząc się z nią, jest określana w ayurvedzie, jako zasada lunarna. Roślina, soma, płyn, jaki w niej jest, to czysta energia księżycowa, podlegająca srebrnej kulce w procesach i cyklach. Bez słońca by jednak nie mogła rosnąć, zatem i jego moc krąży w jej komórkach.

Wedle legendy Indian Guarani, bogini księżyca, ofiarując Indianom ostrokrzew, powiedziała, aby przed użyciem podprażyli susz na ogniu, oddając w ten sposób hołd bogowi Tupa.

To dlatego dymione Yerba Mate wielu osobom smakują bardziej – mają w sobie nie tylko więcej energii, ale też przy piciu takiej yerby na ciepło ekstrakcja związków czynnych jest znacznie szybsza! Zostało to przebadane.

Świeższe yerby, traktowane gorącym powietrzem, a nie ogniem, mają oczywiście więcej polifenoli, ale już trochę mniejsze działanie pobudzające. Nie musimy upierać się przy mitologicznych aspektach tego, ale bardzo wyraźnie widać, że to co lunarne jest delikatniejsze, choć działa na wielu subtelnych poziomach w organizmie, a to co solarne jest szybsze i bardziej konkretne, ostre w działaniu.

 

Podsumowując ten aspekt: latem polecam pić mniej dymione yerby, ponieważ lepiej nasz organizm je przyswoi, nie będą nas bardziej rozgrzewać i pobudzać, niż powinno się to dziać w gorące dni.

Lecz…

 

Podobny obraz

Yang i Yin, czyli ciepło i zimno

 

Termika produktów, które spożywamy w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej dzieli się na gorące, ciepłe, chłodne i zimne, z czego dwa pierwsze oznaczają energię Yang, rozgrzewającą i solarną, a dwa kolejne energię Yin, czyli wychładzającą oraz lunarną.

Yin sprzyja przepływie wody w organizmie, oczyszczaniu, odświeżaniu i odżywianiu na poziomie komórkowym. Yerba Mate, tak jak zielona herbata czy herbaty ziołowe, są klasyfikowane właśnie w tym przedziale wychładzających produktów. Ma ona tak jak zioła działanie lecznicze, budują krew i soki, chronią przed stresem i nadmiernymi emocjami. 

O ile przy pierwszym kontakcie z yerbą, podczas picia, ma ona rozgrzewające działanie (ostrość, metabolizm, splot słoneczny), o tyle na głębszych poziomach lekko wychładza organizm. Dlatego niektórzy rezygnują z yerby zimą, lub piją ją wraz z rozgrzewającymi przyprawami. Latem jednak ta cecha jest wspaniała, ponieważ możemy wciąż pić Yerba Mate na ciepło, a wcale nie czuć przegrzania organizmu. Jest on idealnie orzeźwiony! Należy tylko pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu (wodniste owoce, świeże soki, woda z cytryną).

 

Gdy ciepło ogarnia nasze zmysły, środek potrzebuje lekkiego wychłodzenia. Yerba z miętą, albo zieloną herbatą (czy też sama zielona herbata), wspaniale zadziałają na ten aspekt. Starajmy się też ulżyć swemu ciału i wybierajmy lżejsze, mniej dymione yerby. Doładujemy w ten sposób świeżością i lunarnym, wodnistym przepływem organizm :) 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *